Vrijeme je za oprost…

Oprost je nešto s čime iscjeljujemo sebe i druge. Oprost nam daje oslobođenje od nevidljivih spona i veza koje smo stvorili unutar nas samih, a koje onda reflektiramo u drugim ljudima ili pojedinim situacijama. O oprostu učimo kroz religijska učenja, ali i sve više u svakodnevnom životu.

Živimo užurbano, često u stresu i grču, bez imalo vremena da se opustimo, da zastanemo i razmislimo što je to što nas najviše drži na mjestu. Zakočene u vremenu. Pa tako prečesto budemo u nekoj vezi koja ne funkcionira bilo da je ona partnerska, poslovna ili prijateljska. Stojimo na mjestu u takvim odnosima ili se vrtimo u istim začaranim krugovima. To i takve situacije kod nas prouzrokuju bijes. Zašto smo u stvari bijesni i to konstantno.

Odličan primjer je promet. Jutarnja gužva. Ne znam kako vi, ali ja “pozvizdim” u prometu i to često. Pa vičem. Šizim. I onda stanem, uhvatim sebe u tom trenutku. Shvatim da ne dišem. Da sam u grču. Da u stvari bez veze vičem i da jedina osoba kojoj štetim u takvoj situaciji sam ja sama. Za razliku od inače neki dan sam bila skroz kul. Potpuno za ne prepoznat. Jutarnja gužva. Ja mirna. Ušla sam u raskršće u zadnju sekundu zelenog i naravno ostala za jedan auto više u raskršću. Time sam uvelike razbjesnila čovjeka kojemu se upalilo zeleno. A nije bilo razloga jer mjesta je bilo i previše. Al eto. Trubio je. Ispravak sjeo je na trubu! Vjerojatno i vikao. Pogurao (lupio) mi auto s svojim. Kada je napokon prošao pored mene još dugo je trubio. Mora da je doživio veliki stres. Na mene nije puno djelovao. Baš sam taj dan bila skroz kul. Čak i kad me lupio ostala sam mirna. I tada shvatiš. Da nije vrijedno. Jer jedino tko se u toj situaciji iznervirao je on. Vrlo je osobno shvatio moju poziciju na raskršću. Ja sam se u stvari tamo baš njemu stala na put, zato da on ne može proći jer ja sam znala da će on biti tamo baš tada. Sve je stvar doživljaja.

Tako je i na poslu. I u partnerskim odnosima. I sa prijateljima i poznanicima. Pa na kraju i sa nama samima… moramo si oprostiti i otpustiti sve što nas tišti i veže za određene situacije ili ljude jer u protivnom ostajemo u tome i ne odvezujemo se. Ako nekome nešto zamjeramo jednostavno ne možemo ići dalje. Kada netko viče na nas, mi mu to zamjerimo. Kada mu zamjerimo smatramo da nam je dužan ispravak te situacije. Ta situacija i taj dug ostaje s nama. Mi ga nosimo sa sobom gdje god išli. I kome s time štetimo? Onome tko je vikao na nas? Štetimo i njemu, ali najviše u tim trenucima štetimo sebi. Ako ništa drugo ta osoba koja je inače grozna i viče na nas ne može otići iz našeg života jer joj nismo oprostili.

Ako nam slučajno padne na pamet osveta. I čini nam se kao jako dobra ideja da mi vičemo nazad na tu osobu jer tako ćemo ispraviti stvar. Razmislite još jednom. „Oko za oko…“ nije nikad bilo rješenje jer sve što šaljemo u jednom trenutku u Svemir biti će nam vraćeno u drugom trenutku.

Što reći, napraviti, kad vam netko ili život učini nepravdu. Recite hvala. Recite kroz zube, ako nikako drugačije. Recite ako i ne mislite i ne osjećate tako. Time otpuštate tu situaciju, tog čovjeka iz svog života. (mala napomena: otpušta se malo po malo, treba vrijeme da se nešto razvije, to vam je kao i kuhanje).

U trenutku kad kažete „hvala“, pomažete sebi da se „izdignete“ izvan/iznad situacije. Tamo je ljepši pogled vjerujte mi. Tada dajete sebi mogućnost da se saberete, posložite kockice u glavi i kažete toj osobi: „ili ćeš prestat vikat pa se možemo razgovarati ili ja odlazim“. Reći ćete „ne“ toj i svakoj takvoj situaciji. Vi nećete vikat nazad na tu osobu kad kažete hvala. Vi si nećete slagati nove takve situacije za budućnost. Dapače vaša budućnost će biti svjetlija. S puno manje bijesnih osoba. „Samo“ se skulirajte. Recite hvala. Obucite naočale promatrača. Komunicirajte osobi granicu preko koje ne može ići. Oprostite sebi što ste se doveli u tu situaciju. Oprostite toj osobi što je vikala na vas. Oprostite situaciji što se pojavila na takav način u vašem životu.

Oprostite!

Budite slobodni!

Zagrljaj

Ako ti se svidio ovaj tekst, slobodno ga podijeli :)