Snaga oprosta

Oprost je nešto sa čime iscjeljujemo sebe, a onda posljedično i druge. Oprost nam daje oslobođenje od nevidljivih spona i veza koje smo stvorili unutar nas samih, a koje onda reflektiramo na van bilo prema drugim ljudima ili pojedinim situacijama.

Zašto opraštati?

U životu, i ne znajući, često zamjeramo sitnice kao što su ponašanje naših kolega, šefova, sitne prijestupe prijatelja, ali i one veće, obiteljske svađe koje ponekad jednostavno nije lako otpustiti.  A bilo bi dobro, tako oslobađajuće da sve te situacije oprostimo i otpustimo jer u protivnom ostajemo zakočeni, zamrznuti u toj nekoj sitaciji i ne odvezujemo se. Ako nekome nešto zamjeramo jednostavno ne možemo ići dalje. Kada netko viče na nas, mi mu to zamjerimo. Kada mu zamjerimo smatramo da nam je dužan ispravak te situacije. Ta situacija i taj dug ostaje s nama. Mi ga nosimo sa sobom gdje god išli. I kome s time štetimo? Onome tko je vikao na nas? Da vjerojatno štetimo i njemu, ali najviše u tim trenucima štetimo sebi. Ako ništa drugo ta osoba koja je inače grozna i viče na nas ne može otići iz našeg života jer joj nismo oprostili.

I tada shvatiš. Da nije vrijedno. Jer jedino tko u toj situaciji ispašata si ti sam.

Danas znamo da je bijes rezultat nemoći. Jer kada nismo u stanju oprostiti, nalazimo se u situaciji iz koje nema izlaza. I iako nam se na početku čini da imamo pravo biti bijesni na nekog drugog, s vremenom svakako postajemo bijesni ili tužni i na same sebe, ako ništa drugo zato jer smo odabirom “ne-opraštanja” zatrovali sebe, a da toga nismo niti svjesni. Kroz vrijeme malo po malo postajemo svjesni cjelokupne situacije, ako nikako drugačije kroz te osjećaje tuge, neprihvaćanosti, bijesa, krivnje i sl. Sve te emocije su tu ne zato da bi nas ugnjetavale, nego zato da bi nam dale do znanja – da je sve u najboljem redu – samo smo mi zapeli u krivoj vibraciji – na krivom putu. I vrijeme je da otpustimo, oprostimo, počistimo svoju vibraciju i odaberemo za sebe malo više ljubavi.

Što reći, napraviti, kad vam netko ili život učini nepravdu. Recite hvala. Recite kroz zube, ako nikako drugačije. Recite ako i ne mislite i ne osjećate tako. Time otpuštate tu situaciju, tog čovjeka iz svog života. Bit će potrebno vrijeme, ali tako je to tu kod nas cigla po cigla, palača mira…

Zahvalnost kao izlaz iz situacije

U trenutku kad kažete „hvala“, pomažete sebi da se „izdignete iznad” situacije. Od tamo je ljepši pogled – vjerujte mi. Tada dajete sebi mogućnost da se saberete, posložite kockice u glavi i kažete toj osobi: „ili ćeš prestat vikat pa se možemo razgovarati ili ja odlazim“. Reći ćete „ne“ toj i svakoj takvoj situaciji. Vi nećete vikat nazad na tu osobu kad kažete hvala. I ono što je najvažnije vi si nećete više slagati nove takve situacije za budućnost. Dapače vaša budućnost će biti svjetlija. S puno manje bijesnih osoba. „Samo“ se skulirajte. Recite hvala. Obucite naočale promatrača. Komunicirajte osobi granicu preko koje ne može ići. Oprostite sebi što ste se doveli u tu situaciju. Oprostite toj osobi što je vikala na vas. Oprostite situaciji što se pojavila na takav način u vašem životu. I idite dalje…

Samo oprostite, ako ništa drugo zato da bi bili slobodni!

Zagrljaj

Na našoj sljedećoj radionici učimo i radimo na opraštanju. Radionica Zlatni Rez – Pogled u sebe održati će se 23. i 24.11.2019. u Country Clubu u Jaski. Zavirite u svoje unutrašnje carstvo i počistite ono što vam više ne treba kako bi lakše i veselije koračali kroz život.

Odmak od užurbane i stresne svakodnevnice je tu! Pridružite nam se!

Ako ti se svidio ovaj tekst, slobodno ga podijeli :)