…„shit“ happens, say thank you…

„shit“ happens, say thank you…

… da, da… „problemi“ ili „izazovi“ ako nam to bolje zvuči, će uvijek postojati… Čučati će iza “čoška” i čekati da se malo opustimo. I taman kad bi htjeli malo odmoriti ili „zadrijemati“ jednostavno nas zaskoče, preplave i zaokupiraju u potpunosti našu pažnju.

Pripazite na Fokus!

Sa izazovima se svatko nosi na svoj način. Netko ih prihvaća i samo odrađuje, netko prvo pruža otpor „zašto se ovo baš meni događa“ pa onda odrađuje, netko ih ignorira i tako…kombinacija je bezbroj.

Da smo kojim slučajem promatrač koji stoji sa strane, vjerojatno bi se dobro zabavili gledajući kako reagiramo u pojedinim situacijama. I upravo to je ono što je najbitnije. Sjetiti se gdje ste ostavili svoje naočale neutralnog promatrača i svjesno odabrati da ih stavite na nos.

Kada stavite svoje naočale promatrača već ste na korak da „izađete“ iz situacije koja vas je zaokupirala i prožela vas razno raznim emocijama. Bitno je da ne budete uvučeni jer prečesto nam se dogodi, da nas „preuzme“ problem i onda smo prepušteni na milost i nemilost razno raznim emocijama. A to jednostavno nije potrebno.

Potrebno je sjetiti se. Pogledati s neutralne pozicije na problem ili izazov. I prvo reći hvala. S hvala otpuštamo, dopuštamo sebi da izađemo iz situacije. Ona neće nestati. Bar ne odmah. Ali sebi ćemo omogućiti da sagledamo situaciju, problem ili izazov iz drugog kuta. Rješenja će početi dolaziti ili odmah u tom trenutku ili malo kasnije. U život će nam dolaziti ljudi ili druge situacije koje će pozitivno utjecati na naš problem. I problem će se vrlo često riješiti sam od sebe. Ponekad ćemo mi biti glavna karika u rješavanju problema, ako je tome tako to će nam odmah biti jasno, ali ponavljam samo kad smo u položaju Promatrača, ne prije.

U današnje vrijeme živimo 100 na sat. Poruke i mailovi stižu u milisekundama. Neki od mailova/poruka mogu biti uznemirujući. Bilo da nas netko proziva ili zahtjeva od nas da se stvar odradi u nemogućem vremenu ili nemogućim uvjetima.

Pa evo ovom prilikom vježba za vas. Izazov bolje reći…da sljedeći put kad dobijete takav mail/poruku, da nakon prvotne reakcije Ega bilo bijesa, straha ili čega god, udahnete. Prošećete. Nemojte ni u ludilu odmah odgovarati na takav mail/poruku, koji vas je taknuo u živac. Stavite naočale Promatrača. Svjesno ponovo pročitajte mail kao da vas se on uopće ne tiče. Recite hvala!!! I sve vezano za zahvalnost što vam padne na pamet. Budite kreativni po tom pitanju.

Ako situacija zahtijeva odgovorite odmah. Znači samo ako je neki rok u pitanju ili nešto slično. Ako slučajno imate izbor idite rješavajte druge stvari. Ova situacija koja vas je uzrujala u ovom konkretnom mailu/poruci često će se početi sama odvijati.

Naravno potrebno je dobro procijeniti situaciju. Ali sad već imate naočale neutralnog promatrača pa će to biti puno jednostavnije.

Javite mi kako je prošlo bilo da su vam iskustva pozitivna ili negativna.

Sjetite se! Prvo Promatrač! Onda zabava jer bez zabave ovaj život će nam definitivno biti pretežak…

Zagrljaj

Ako ti se svidio ovaj tekst, slobodno ga podijeli :)