Promjeniti ploču

Možda bi bilo bolje reći „promijeniti playlistu“. Slušate li svakoga dana istu playlistu. Da li je ona vaša ili ste je pokupili putem? Što vam je na listi? „Move in the right direction“ ili „I cant’s stop loving you“?
Što kad umjesto Radosti i Nade na playlisti imamo Dramu i gospođicu Nemoć?
Recimo da uzmemo za primjer da kao svaki prosječan čovjek želimo imati sređen život, s fizičkim osloncima u ljubavi s partnerom, obitelji, poslu. Da smatramo, da kad već imamo partnera, da bi on trebao biti partner, a ne promatrač. I onda se slijedom toga i oslanjamo na našeg partnera na čisto fizičkoj razini tipa odlaska u dućan, na plac, odnijeti smeće, oprati suđe ili usisati stan. Jer eto mi smo partneri, a postoje uvjerenja u više muške ili više ženske poslove koje ne možemo odraditi mi. Popeglati veš, popraviti pipu ili wc kotlić. Ispeći kolače ili osigurati ormare za zid.
Možda smatramo da nam partner treba biti financijski oslonac. Ili pak ljubavni, emotivni. Što kad partner ne dijeli naša uvjerenja, a mi tog nismo svjesni? Što se dogodi kad tako ne vjerujemo da smo sami sebi dovoljni? Pri tom nikako ne smatram da u životu treba biti sam. Samodostatan da, samostalan da, sam/a ne. U dvoje je uvijek zabavnije, a i treba upražnjavati, vježbati ljubav. Vratimo se na temu… u ovakvom slučaju, ovo uvjerenje nemoći bilo ono svjesno ili ne, je ono koje nas vodi kroz život.
I onda se prečesto dogodi da se gledamo u ogledalo (Partnera) koji nas obično kritizira. Ili nesvjesno osjeća naše uvjerenje i automatski i potpuno nesvjesno nama dodjeljuje ulogu žrtve, a sebi ulogu ucjenjivača ili kritizera ili pak agresora. Onda ponekad zaigrate valcer pa promijenite uloge. Jer ko’ bi doli sad je gori i tako u krug. I zašto nam se sve to događa?
Zato jer nesvjesno hranimo svoj obrazac nemoći. Uvjereni smo u njega i vučemo ga kroz život. Uvjereni smo da nam treba partner koji će nam pomagati. Sebi dodjeljujemo ulogu žrtve, drugim akterima neku drugu ulogu…
Sve dok Svjesno ne „promijenimo ploču“ situacija će ostati ista i imat ćemo svaki dan priliku gledati se u različita ogledala, s istim rezultatom. Ljudi koji će se prema vama ponašati na isti način, kao prema žrtvi.
Nije nemoguće detektirati o kojem se uvjerenju radi, a o koji se eto stalno popikavamo. Nije ga nemoguće niti promijeniti. Dapače vrlo moguće. Potrebna je odluka, volja i malo ponavljanja u obliku discipliniranog ne odustajanja i vjere da je moguće učiniti promjenu.
Pošto je na snazi vrijeme promjene želim vam ugodnu akciju.
Zagrljaj

Ako ti se svidio ovaj tekst, slobodno ga podijeli :)