Priča o Modrobradom – mitovi i priče o arhetipu divlje žene

Donosimo vam priče iz knjige

“Žene koje trče s vukovima”

autorice Clarisse Pinkole Estes

* * *

Priča o Modrobradom ukratko ide ovako:“ Trima mladim sestrama udvarao se plemić neobične plave brade. Dvije sestre su se plašile neobične brade, ali treća sestra je pala na njegov šarm i udala se za njega. Jednom prilikom Modrobradi mora na put i daje svojoj ženi snop ključeva i dopuštenje da može činiti što joj volja i istraživati sve odaje velikog dvorca u kojem su živjeli, ali ne smije otvoriti samo jedna tajna vrata. Radoznalost kod mlade žene naravno pobjeđuje. Potaknuta sestrama, ona otvara zabranjena vrata i vidi krv i raskomadane leševe bivših Modrobradovih žena. Modrobradi se vraća i saznaje za njezin neposluh te traži odmazdu. Kako ona razumije što joj se sprema, traži od njega četvrt sata da se pripremi za svoju smrt. U tom kratkom periodu doziva svoje sestre na bedemima dvorca pitajući ih vide li njihovu braću koja joj dolaze u pomoć? Braća se pojavljuju u zadnji tren, ubijaju Modrobradog i najmlađu sestru spašavaju od smrti.“

Za detaljno, jungovsko, raščlanjivanje ove priče, upućujem vas na knjigu Clarisse Pinkole Estes: „Žene koje trče s vukovima“, jer od tuda uzimam i neke citate i dijelove knjige, a ja ću se osvrnuti na važnost ženske radoznalosti i važnost pravilnog usmjeravanja djevojčica i mladih žena.

Ovo je priča o mladoj, nezreloj i naivnoj ženi tj. o integraciji različitih dijelova njene psihe. Modrobradi je njena tamna strana, nešto uza što joj može biti dobro ako je poslušna, ako spava i boravi u nesvjesnom, ali i nešto što ju može uništiti ako si dopusti svoju pravu radoznalu narav, pokaže neposluh. Mlada žena mora naučiti kako ne podleći opresiji i kako zaživjeti svoju pravu prirodu.

„Rano učenje da budu „ljubazne“ natjera žene da se oglušuju o svoju intuiciju.
Sve dok ženu tjeraju da vjeruje kako je nemoćna i/ili je podučavaju da ne primijeti svjesno ono što zna da je istina, njezini će ženski impulsi i darovi njezine psihe i dalje biti neupotrebljivi.“ CPE

U ovoj priči, naivna mlada žena, može biti, ali nije pokorna i poslušna. Želi znati. Samo njezina neposlušnost omogućuje joj da preživi. Radoznalost je spašava!
Oduvijek je ženskoj radoznalosti pridavano negativno značenje, dok se za muškarce kaže da vole istraživati, žene nazivaju zabadalima, a muškarce radoznalcima. U stvarnosti, trivijalizacija ženine radoznalosti na iritantno špijuniranje, niječe ženin uvid, slutnju, intuiciju. Niječe sva njezina osjetila. To je napad na njezinu temeljnu moć.

U trenu kada otvara vrata zabranjene sobe, ona doista vidi. Ona ovdje postaje ratnica za svoj život. Ne bježi u fantazije, kao što to čine mnoge žene u nasilnim odnosima: “Meni se to neće dogoditi”, “On me doista voli”, “On će se promijeniti” … niti je muči osjećaj sramote zbog osjećaja izdaje (čest odgovor na zlostavljanje). Kad vidi, ona zna da više nema povratka.

Njezina spremnost i snaga da se suoči s istinom aktivira pozitivne muške energije u njoj, što se očituje u njezinoj sposobnosti da prekine veze Modrobradovog zavodljivog šarma i svega onog što ju je privuklo k njemu. Njezina unutarnja muškost osnažuje, što je u priči prikazano iznenadnom pojavom braće koju ona doziva.

Izazov sa svim energijama (likovima koji se pojavljuju u priči… kako u priči tako i u životu) je naučiti kako se odnositi prema njima bez da nas očaraju i preuzmu. Za žensku psihu, koja se uvijek želi povezati i uspostaviti neki odnos, ova anti-životna sila (Modrobradi i sve što on predstavlja) je vjerojatno najteža. S tom energijom se žena treba pomiriti i „obuzdati“ ju i zato je jedna od važnijih u procesu sazrijevanja. Ona će uvijek biti dio nas, nikada neće nestati, samo je stvar našeg umijeća i mudrosti na koji način ćemo ju transformirati. Stvari s kojima se borimo u sebi, nerijetko se pojavljuju i u materijalnom svijetu koji nas okružuje. Ljudsko biće mora naučiti da postoje predatori i da su oni dio nas. Ako ne uravnotežimo prodornu (predatorsku) energiju unutar nas samih, ona će se pojaviti u obliku predatorskih ljudi ili situacija u našem životu. Bolje je da ga prihvatimo i odradimo, nego potrošimo život u muci negiranja. Yoda je u jednom trenu Zvjezdanih ratova rekao Luku Skywalkeru:“Upoznaj svoju tamnu stranu da znaš protiv čega se boriš“. Borba, per se, ovdje predstavlja razumijevanje i transformaciju destruktivne u konstruktivnu energiju.

Istina, ako djevojčice, mlade žene, sebe ne učimo razumijevanju vlastite slojevitosti i snage integracijom svih ti dijelova, naivne djeve šaljemo u ralje propalih čarobnjaka, zavodnika i predatora nevinih energija stvaranja. U svijetu nesvjesnih i „slabih“ žena previse je muke, tuge i boli, jer kao sto vladaju životom, žene posjeduju i siromaštvo.

Ono što nas okružuje, samo je refleksija stvari koje se dešavaju u našoj psihi.

Družimo se i dalje uz priču o Modrobradom… pratite nas…

S ljubavlju,

Ana

Ako ti se svidio ovaj tekst, slobodno ga podijeli :)