NLP Coaching

NLP – Neuro Lingvističko Programiranje

 

NLP je kreativna priča o osobnom uspjehu!

…ako tako odaberete…

Priča o Vašem osobnom uspjehu!

 

Zašto izlazim iz poznatih i priznatih okvira i opisujem NLP kao kreativnu priču? Priču o Vašem osobnom uspjehu!

 

Zašto jednostavno ne kažem da je NLP zbir znanstveno dokazanih tehnika i metoda koje pomažu u detektiranju onog što ne funkcionira kod čovjeka i u mijenjanju istog u svrhu postizanja osobnih, poslovnih i inih ciljeva.

 

# Zato jer volim igru, igru u kreativnosti!

# Zato jer smatram da je cjeloživotno učenje i kreiranje novog, svrha svakog od nas!

# Zato jer, jednostavno uvijek tražim izvrsnost i vjerujem u više! Više od sebe! Više od Vas! Izazivam Vas na neki način da shvatite svoju jedinstvenost i prekrasnost čak i kad radite stvari na način koji vas ne dovodi do cilja. Da shvatite da je moguće raditi na sebi i usmjeravati svoj život u željenom pravcu i to na svjestan, kreativan i upravo Vama svojstven način.

 

Vratimo se uobičajenim okvirima da pojasnimo malo što je to NLP Coaching.

 

NLP skraćenica se sastoji od riječi:

 

NEURO – riječ „neuro“ se odnosi na naš mozak i živčani sustav;

LINGVISTIČKO – riječ „lingvističko“ se odnosi na verbalni i neverbalni jezik koji koristimo dok komuniciramo;

PROGRAMIRANJE – je riječ koju koristimo za jedinstveno stvaranje promjene kod klijenta i usvajanja novih načina funkcioniranja i ponašanja (novih načina koji će bolje i funkcionalnije omogućiti klijentu uspješnost u ostvarivanju ciljeva).

 

U NLPu se koriste poznate i provjerene terapeutske i komunikacijske metoda kao što su biheviorizam, geštalt, hipnoza, terapija razgovorom po Rogersu i cjelokupna obiteljska terapija.

NLP se s uspjehom primjenjuje u pedagogiji, psihoterapiji, obrazovanju odraslih, managementu i u svakodnevnom radu i životu.

 

Zašto NLP i čemu nam služi?

 

Da bi odgovorili na pitanje čemu služi NLP prvo se moramo osvrnuti na ljudsko tijelo i odgovor na pitanje tko smo to mi, od čega smo sazdani i što je to što predstavlja našu stvarnost.

Za početak moramo biti svjesni da postoji svjesni dio nas i onaj nesvjesni. Kako to pobliže izgleda možete pogledati na slici u nastavku…

 

 

Na prvi pogled vidljivo je da nesvjesni um obuhvaća puno veće područje i da iz njega proizlazi svjesnost i u konačnici način kako se ponašamo i kako živimo naše živote.

 

U okrilju nesvjesnog uma leže naši potencijali, naša uvjerenja i naše vrijednosti. Znanstvenici koji se već duže bave nesvjesnim umom otkrivaju načine kako nesvjesni um utječe na naš svjesni um iz kojeg se onda manifestiraju naše sposobnosti i ono što činimo i kako djelujemo u životu (to djelovanje oblikuje naše ponašanje).

 

Prate se neuroni i njihovo djelovanje kod navika koje smo usvojili. Prate se i načini kako i na koji način je moguće promijeniti stare odnosno postojeće navike koje nas ne dovode do željenog cilja. Istražuje se da tako kažemo nesvjesnost usvajanja navika i kako smo se „programirali“ da određene poslove i situacije “hendlamo” baš na taj specifičan način.

 

NLP nam svojim tehnikama i metodama pomaže da detektiramo i otkrijemo navike koje nas koče. Da preuzmemo kontrolu i odgovornost za njih i za ponašanje koje je iz tog proizašlo te da ostvarimo promjenu, usvojimo nove navike i usmjerimo svoje ponašanje u željenom pravcu djelovanja i ostvarivanja samog sebe i svojih punih potencijala.

 

Jer vidite svi resursi su u nama i svaka osoba s dovoljno volje, odlučnosti i namjere može da tako kažemo (re)programirati samog sebe uz stručno vodstvo NLP trenera koji će primjenjujući odgovarajuće NLP metode i tehnike voditi klijenta u željenom pravcu promjene.

 

Također čovjek treba poznavati i objektivne okolnosti u kojima se nalazi jer neće se isto ponašati čovjek koji živi na jugu Afrike ili čovjek koji živi u centru Londona. Poznavanje objektivnih okolnosti nužno je za osvještavanje vlastitih mogućnosti u okruženju u kojem živimo.

 

Tko su tvorci NLP-a?

 

Tvorci NLP metode su Richard Bandler i John Grinder. Oni su u Kaliforniji, u SADu, u 70. godinama 20. st. oformili NLP metodu.

 

Od tog vremena NLP se jako razgranao i razvio. Uključili su se i drugi sudionici i stručnjaci s područja psihologije i komunikologije i dali svoj doprinos u razvijanju metoda i tehnika NLPa.

 

Začetnička ideja koja je pokrenula Bandlera i Grindera da osnuju NLP bila je otkriti kako uspješni ljudi postižu svoje rezultate, koje modele i navike, ponašanja i komunikaciju primjenjuju u svom uspjehu i pomoći ljudima koji na postižu rezultate da ostvare promjenu primjenjujući modele uspješnih ljudi.

 

Kao i sve u životu počelo se u nekoj vrsti kreativnog kaosa da bi se završilo s službenim kurikulumom i programom za NLP.

 

Danas postoje brojni NLP pravci i ogranci no isto tako postoje i vrlo jasno definirane krovne NLP organizacije i propisani programi i kurikulumi.

 

Slijedom toga postoje i brojni NLP treneri. Pa jednako tako kako ćete provjeriti stručnost zdravstvenog doktora kojem se dajete u ruke uzmite si vremena da provjerite i stručnost NLP trenera i njegove kvalifikacije.

 

Krovne organizacije:

 

HANLP (Hrvatska Asocijacija za NLP – web trenutno u izgradnji)

DVNLP (Deutscher Verband für NLP)

IN (Internationale NLP Institute)

ICI (Internationale Coaching Institute)

 

Kome je namijenjen NLP?

 

Već smo spomenuli da se NLP primjenjuje s uspjehom u pedagogiji, psihoterapiji, obrazovanju odraslih, managementu i u svakodnevnom radu i životu.

Dakle možemo reći da je NLP namijenjen svima koji žele nešto promijeniti u svom životu na bolje bilo da se radi o poslovnom, obiteljskom ili bilo kojem drugom osobnom području djelovanja.

 

Koje situacije možemo riješiti NLP metodom?

 

Da bi pristupili rješavanju postojećih izazova u našim životima NLP će nam za početak ukazati i pomoći detektirati i jasno definirati:

 

# Kako doživljavamo svijet i pojedine situacije – da li nam to pomaže ili nam to odmaže u životu;

# Koja uvjerenja i vrijednosti nosimo u sebi i koje navike su iz njih proizašle – koriste li nam te navike u životu ili nam odmažu;

# Koji su nam ciljevi – jesu li jasno definirani, jesu li ostvarivi…;

# Gdje nam je fokus;

# Koje su objektivne okolnosti – kakvo nam je okruženje;

 

Kada se jasno definira gore navedeno, pristupa se pronalaženju najboljih načina za promjenu onog što ne funkcionira, a prema ciljevima koje smo detektirali. Kroz taj proces:

 

# Pronalaze se potrebni resursi i mogući potencijali klijenta;

# Utvrđuju se prihvatljive metode i tehnike za ostvarenje ciljeva;

# Mijenjaju se načini komunikacije – usvaja se učinkovita komunikacija;

# Uče se načini rješavanja zahtjevnih situacija koje nam inače predstavljaju prepreku do cilja – bilo da se radi o situacijama u kojima ne vjerujemo u sebe, bilo da se radi o situacijama da imamo problem s nekom/nekim osobama – fokus na cilj i fokus na rješenja;

# Uči se prepoznavati nove i učinkovite načine i fleksibilnost u prihvaćanju promjena;

# Ostvaruje se veća emocionalna stabilnost i povjerenje u vlastite snage i resurse;

# I za kraj NLP nam pomaže da se suočimo s izazovima na putu te da preuzmemo odgovornost za sebe svoje doživljaje i načine ponašanja te da iskoristimo izazove za osobni i poslovni rast.

 

Kontaktirajte nas

Za sva eventualna dodatna pitanja ili za dogovor oko termina kontaktirajte nas putem mobitela na +38598450023 ili nam uputite upit na: