Mitovi i priče o arhetipu divlje žene

Donosimo vam priče iz knjige

“Žene koje trče s vukovima”

autorice Clarisse Pinkole Estes

* * *

„U svakoj je ženi, bez obzira na dob, kulturnu pripadnost i obrazovanje, moćna intuitivna snaga, ispunjena strašću, stvaralaštvom i bezvremenskim znanjem o životu.“

Autorica, Clarissa Pinkola Estes je Jungova psihoanalitičarka, doktorirala iz etno-kliničke psihologije, bavi se i kliničkom psihologijom i etnologijom, proučava psihologiju skupine, poglavito plemena.

Estes kroz bajke i priče koje se prenose od davnina, tumači pozadinski, dubinski sloj teksta i njegove poruke. Govori o ženi. Objašnjava odnose među likovima, secira priču psihoanalitičkim znanjima i vodi nas ka zaključku. U svom pisanju povezuje svoja stručna iskustva s iskustvima majki, naših majki, drevnim znanjima koje možda ne vidimo na prvu, ali osjećamo u dubini svojeg ženstva, u srži svoje Divlje žene.

Brojne primjerke ove knjige poklonila sam ženama s kojima se družim. Život koji živim, omogućuje mi doticaj sa ženama različitih etničkih, vjerskih i dobnih skupina. Uglavnom su to žene koje propituju i traže, žene koje goni ta neka divlja snaga da zadrže ”sebe“ u mnoštvu istosti koje ih okružuje.

Žene su svugdje slične, imaju slične probleme, pitanja i radosti. Svugdje su snažne, strastvene, kreativne i vole postojano. Kada u razgovorima ili tišini sa ženama nisam sposobna artikulirati misao koju traže, imam jak osjećaj da odgovore mogu pronaći upravo u ovoj knjizi. I ja i one. Ova knjiga je za mene osvještavanje intuicije, srži ženskosti i razumijevanje obrazaca koje skupimo „po putu“ kao žene. Uvidi koje pruža su duboki i slojeviti, ponekad kontroverzni, ali uvijek istiniti i rezonantni.

O knjizi sam prvi puta saznala u svojim ranim dvadesetima, u razdoblju očaja, pogubljenosti i traženja. Sugerirala mi ju je moja psihologinja s kojom sam se družila jednom mjesečno u potrazi za raznim odgovorima. Zanimljivo je da sam ju prvi puta pročitala tek desetljeće kasnije, kada sam bila spremna integrirati i prihvatiti važne dijelove sebe. Knjiga je navigator podsvijesti. Ponekad ju nasumično otvorim u potrazi za nekim odgovorom i uvijek mi pruži nove spoznaje. Svakim čitanjem je nova, jer sam i ja u istraživanju novih dijelova sebe, ali je neosporno vjeran svjedok moga rasta i majka koja me drži za ruku.
Iz tog razloga, odlučila sam podijeliti s vama neka svoja promišljanja određenih priča i njihovih univerzalnih istina tijekom narednog perioda. Pozivam vas da mi se pridružite u komentarima svojim razmišljanjima i svoje ljetne dane ispunite i propitivanjem svojih istina, jer intuicija je blago ženske psihe, poput nekog rašljarskog oruđa ili mudre starice koja zna put.

Ovo je knjiga čiju opsežnost pročitate u dahu, i onda ju iščitavate, a najzanimljiviji je način na koji ona čita vas.
Krenimo na put!

S ljubavlju,
Ana

Ako ti se svidio ovaj tekst, slobodno ga podijeli :)