Meditacija

S meditacijom se po prvi puta susrećem uz Jogu u svakodnevnom životu učeći osnovne tehnike disanja, zatim ujjayi daha, kasnije i kriya tehnika disanja. Zatim uz Reiki, pa uz Ho’oponopono …

Puno je različitih načina kojima možemo usmjeriti fokus tj. vlastitu svjesnost na sadašnji trenutak.

U današnje užurbano vrijeme većina ljudi iz navike ili iz stresa diše plitko i vrlo površno. U današnje doba također vrlo smo svjesni činjenice da su nam hrana i voda potrebni za preživljavanje. No rijetko tko obraća pažnju na elemenat bez kojeg ne bi preživjeli ni par minuta. Zrak.

Možemo reći da je disanje važnije od hrane i pića. Možemo ići toliko daleko da kažemo kako dišemo tako i živimo. Ako nam je disanje ubrzano, plitko i površno vjerojatno je da smo u nekom stanju stresa, nelagode, anksioznosti.

Da bi se doveli u ravnotežu, opuštenost i mir dovoljno je obratiti pažnju na disanje. Produbiti ga. Produžiti izdah u odnosu na udah. I naše napeto stanje u trenutku (točnije kroz nekoliko minuta) će nestati. Tu je opet bitna priča o fokusu i na to gdje nam je pažnja tokom dana. Jer treba se sjetiti usmjeriti pažnju na sebe i na vlastito disanje.

Kad obratite pažnju na svoje disanje to je kao da ste se vratili doma. Tu stanujete vi i vaš Mir. Kod kuće se uvijek možete opustiti, osjećati dobrodošlo i voljeno, zaštićeno, sigurno i mirno.

I to je ono što podrazumijevamo pod Meditacijom. Nema tu nikakve posebne nauke oko toga. Jednostavno usmjeravanje pažnje na sebe i svoje sebstvo. Postoje razne tehnike disanja i sve ih jednim imenom možemo nazvati Meditacijom i promijenjenim stanjem svijesti. No to promijenjeno stanje svijesti ne znači da ste čarobnjak, medij ili čudovišni meditant, to samo znači da ste u svom miru.

Meditacija nam osim stanja opuštenosti, mira i oslobođenja od stresa donosi i mogućnost postizanja viših vibracija. Jer mi jesmo vibracija. Pitanje je samo na koju smo frekvenciju „uštimani“ danas. Pa ako je danas baš taj dan kada smo se iscrpili na poslu jedna opuštajuća meditacija je svakako nešto što će nas relaksirati i pomoći nam da na kraju dana povratimo svoju ravnotežu.

U višim vibracijama tj. višim stanjima svijesti moguće je osvijestiti neke situacije i događaje, pojačati svoju intuiciju, osjetiti što bi bilo rješenje neke teme koja je trenutno aktualna u našem životu, znači moguće je dobiti odgovore na pitanja na koja tražimo odgovore, moguće je i promijeniti neka svoja vjerovanja i uvjerenja…

Ukratko mogućnosti su brojne. I tehnike su razne. Potrebno je isprobati i vidjeti što rezonira s našim bićem i onda to i prakticirati.