Meditacija nas uvodi u unutrašnji mir

*Cool cool Sommer*
Budi super cool ovog ljeta i pripremi se za uživanciju na najjače!

***

Da bi ovladali sobom. Svojim mentalima odnosno mislima i svojim emocijama potrebno je disati, meditirati. U meditaciji uspijevamo uspostaviti vezu svojim unutrašnjim bićem. Čim smo to ostvarili ostvarujemo i vezu s izvorom u nama. Bog ili ljubav kako ga god zvali je uvijek tu. Potrebno je samo malo svjesnog usmjeravanja za susret sa samim sobom i ostvarivanjem Mira koji nam onda nikakav vanjski čimbenik ne može oduzeti.

***

U današnje vrijeme mi potraga za unutrašnjim Mirom, nekako zvuči kao „Potraga za zlatom“ u vrijeme Zlatne groznice. Priču da smo svi pod stresom i da na kraju dana jedino što želimo je malo Mira i tišine pričamo već dugo. Možda i predugo. Potrebno je osvijestiti da taj tako potreban Mir neće doći izvana, niti sljedećeg mjeseca kada bi sve trebalo biti bolje, pa niti sljedeće godine kada se ostvari ovo ili ono. Taj Mir ako ga ne izgradimo sami iz sebe danas, neće doći nikada. A stres će biti naša svakodnevnica koja na kraju krajeva neće rezultirati samo umorom ili lošim emocijama, nego i fizičkim problemima kao što su preskakivanje srca ili probavni problemi, visoki tlak ili bol u želucu…da ne nabrajamo…

Dobrobiti meditacije…

Meditacija je samo jedan od načina kako možemo pronaći unutarnji Mir.

Usudili bi se reći da je meditacija jedan od najlakših načina kako možete upravljati s svojim mislima. „Misli su brzina svjetlosti.“ Rekla bi onako iz duše… nemam neke znanstvene dokaze za to, nego čisto po vlastitom osjećaju. I sami možete primijetiti dok ste u razgovoru s nekim, koliko misli vam proleti kroz glavu, a da ih jednostavno ne možete sve sasuti svom sugovorniku jer bi druga strana pomislila da niste normalni ili da ste prenaporni. Pa onda u razgovoru biramo misli za koje smatramo da su korisne. No sigurna sam da znate ljude koji ne biraju svoje misli i samo pričaju i pričaju, a vi ne stignete niti otvoriti usta. Radi se samo o tome da nisu svjesni svojih postupaka i da ih je moguće promijeniti. U tim trenucima misli vladaju njima, a onda posljedično i vašim vremenom, ako tako odaberete i dopustite.
U procesu Meditacije otpuštamo misli. Stvaramo prostor „bez misli“ da tako kažemo. Učimo sebe da je moguće napraviti pauzu od misli. I tada odmaramo. Utišavamo svoj um i pronalazimo Mir. Za to je potrebno nešto vježbe i prakse. U stvari taj proces koji se događa u vrijeme meditacije nije moguće u potpunosti niti opisati riječima … za početak zato jer svatko od nas ima vlastiti doživljaj i postiže u procesu meditacije nešto što je jedinstveno i svojstveno samo njemu/njoj. Zato su i mnogi opisi meditacije nedostatni. Jer mogu biti samo vaši vlastiti. Potpuno drugačiji od drugih doživljaja. No ono što je sasvim sigurno je da će u procesu meditacije svatko od nas dobiti točno ono što mu je potrebno za uspostavu ravnoteže i mira i onog što mu je potrebno za daljnji rast i napredak. Potpuno je svejedno koju tehniku meditacije ćete isprobati. Bitno je da vam ona odgovara. Jednostavno počnite. Probajte na početku sve što vam se ponudi, pa kroz vlastito iskustvo dođite do nekih zaključaka, što je to što vama odgovara.

Za početak će vam pomoći i jednostavno opuštanje, na nekom mirnom mjestu i dublje disanje s fokusom na dah. Pratite udah i izdah i slušajte kako dišete. Misli će dolaziti i odvlačiti vam pažnju od daha no samo ih mirno otpuštajte i vratite fokus na dah. Najvažnije je da se u tom procesu ne nerviramo i da budemo nježni sa sobom. Mekani. Da nas ne smetaju drugi zvuci. Da ih prihvatimo kao dio procesa disanja i oni će nestati ili biti manje važni. Neće nam smetati. Samo nježno i s ljubavlju sa sobom.

 

Što ako meditacija nije nešto što mi odgovara?

Ukoliko Meditacija, eto baš, nije vaš stil postoji bezbroj načina na koji možete dovesti sebe u stanje bez misli i to radeći ono što volite, ono što vas opušta. Bilo da se radi o vježbanju, pješačenju, uživanju u prirodi, kuhanju, kukičanju ili pletenju, obrađivanju drveta ili slikanju, vožnji bicikla… Isprobajte koje su to aktivnosti u kojima se osjećate dobro. Lagano, neopterećeno – u smislu da vas ne salijeću neke misli i da osjećate tu opuštenost i povezanost sa samim sobom. Sve što funkcionira za vas je dobro za vas bez obzira što neka literatura sugerira samo Meditaciju. Možda će to u vašem slučaju biti i kombinacija pa ćete neke dane meditirati, a neke šetati.

Ono što je najbitnije je da osluškujete sebe i stvorite te trenutke u danu koji su tu samo za vas. Za kreiranje Mira i za punjenje baterija. Jer na taj način ćete puno lakše ostvarivati sebe i sve ono što želite u životu i biti puno prisutniji i svjesniji svih događaja koji se odvijaju u vašoj realnosti. Biti sposobniji radovati se kad vam se dogodi nešto dobro i biti tu za sebe i one ljude koji su vam bitni.

 

Dobru zabavu!

Zagrljaj

Ako ti se svidio ovaj tekst, slobodno ga podijeli :)