Ljeto je stiglo!!! Jeste li spremni?!

Ljeto je pravo vrijeme za odmor i opuštanje, zabavu, fizičke aktivnosti, kretanje, putovanja, upoznavanje novih ljudi, pokretanje novih poslova, ostvarenje novih romansi.

Ukratko ljeto je kao stvoreno za uživanje. Za guštanje.

* * *

 

Za vrijeme ljeta počinjemo ubirati prve plodove aktivnosti koje smo pokrenuli i revno odradili u proteklim periodima.

Ljetni dani su lijeni, a ljetne noći su burne. Ljetno nam donosi energiju otvorenosti. Otvoreni smo prema svemu – drugim ljudima, ali i prema situacijama koje nam dolaze. Za vrijeme ljeta prži sunce pa nam je lakše uhvatiti se u koštac s stvarima koje su nam možda malo teške, (pre)emotivne, koje nismo do sada nekako uspjeli riješiti. Naši stari su znali reći – stavi stvari na sunce, onda je sve nekako lakše, zar ne?

Za vrijeme ljeta se maksimalno širimo da tako kažemo. Rastemo. Lakše vjerujemo da je moguće. Pa zato nerijetko baš za vrijeme ljeta bivamo unaprijeđeni na poslu, primamo povišice, pronalazimo ili pokrećemo novi posao. Pokrećemo nove projekte ili smo u punom zamahu već planiranih projekata. Tko god radi neki biznis može primijetiti kako u stvari i dan danas poslovanja tvrtki nekako prate godišnja doba. Planiranje se odrađuje na jesen i zimu za sljedeću godinu. U proljeće počinju planirane akcije, a ljeto i nova jesen donose plodove tog rada.

Kada ljeto stigne i zavlada nama i svima oko nas sve je nekako lakše i opuštenije. Bezbrižnije. Sve je „lako ćemo“ jer energija ljeta donosi sa sobom moć ostvarenja. Ostvarenja novih ljubavnih veza čak i ako smo nedavno prekinuli s nekom starom ljubavi. Ili ako pak ne donese tu neku novu ljubav jednostavnije prolazimo kroz raskid uz energiju ljubavi koja vlada i koja se osjeća u zraku. Kao da smo u ljubavnom zagrljaju.

Za vrijeme ljeta lakše dajemo. Jer smo otvoreniji. Mekši. I to je ok. Jer što smo opušteniji i što lakše dajemo lakše ćemo i primati (naravno ako smo svjesni da zaslužujemo primati :D). Upravo zato da ne bi emotivno zaglibili ovo ljeto i da bi uravnoteženo davali i primali, te uživali u potpunosti u ovim ljetnim mjesecima, potrebno je osluškivati sebe i svoje tijelo. Posebno ono emotivno. Jer znate kako je, za ljeto vrlo često pripremimo sve na fizičkoj ravni – i kupaće kostime i kreme za sunčanje i trbušnjake i odradimo poslove i organiziramo se kuda ćemo i što sve trebamo kupiti i ponijeti – no u tom procesu pripreme vrlo često zaboravimo na sebe i svoje emocije. Na svoje potrebe i signale koje nam šalje naše emotivno tijelo.

I onda i otputujemo i dođemo na naše odredište, ali ne uživamo. Kažemo, da još uopće nismo svjesni da smo na godišnjem. Jer fizički smo doputovali, ali emotivno i  mentalno nismo.

Upravo zato za ovu priliku donosimo vam par savjeta što je sve potrebno da bi spremno dočekali ljeto i na emotivnom planu…

 

Faza Introspekcije

Prva faza odnosno prvi korak koji treba odraditi je faza detekcije, dijagnosticiranja, odnosno faza u kojoj pregledavamo i preispitujemo sami sebe i svoje emocije. Postajemo svjesni da li je odlazak na godišnji za nas zabava ili smo možda ipak pod stresom. Jer ponekad stres smatramo normalnim – „tako to mora biti“. Potpuno nesvjesni da u tom istom procesu možemo i uživati.

Također bitno je znati i osvijestiti jesmo li općenito bezbrižni za vrijeme ljeta ili nam se neke neugodne situacije uvijek ponavljaju, što nam možda smeta i što bi svakako da možemo birati rado izbjegli. Situacije su razne – od raznih briga ili jednostavno potrebe da bude sve onako kako smo si zamislili pa previše kontroliramo pa se umorimo ili pak pred svako ljeto imamo svađu i stres u poslu tko će kada na godišnji ili nas možda brinu financije i sl. Za početak bi bilo mudro detektirati te situacije. Osvijestiti ih. Pa ih onda Pretvoriti/Transformirati u ono što bi željeli – u početku barem na papiru, a onda sebe korigirati na dnevnoj razini i kretati se s mislima i s emocijama i sa vjerom u smjeru ostvarenja – jer bit će točno tako kako smo si zamislili, pa će time uživancija i bezbrižnost ovog ljeta napokon moći doći do izražaja. I možda napokon po prvi put ovog ljeta odlazak na godišnji i ljetni period neće biti stres.

 

Faza provođenja

Druga faza je faza provođenja onog kako bi mi željeli da se stvari odvijaju. Što za nas znači zabava, što opuštenost, što bezbrižnost. Kako bi voljeli da izgleda to naše ljeto iz snova…taj naš godišnji iz snova. Jer znate ako želimo biti „pobjednici“ u nečemu onda ne možemo samo ući u ring kao Mi. „Ja sam takav/va“ ne funkcionira pa se možemo te izreke i ostaviti. Razlog je jednostavan. „Ja sam takva, kakva sam“ uvodi nas u situacije na autopilotu. Znači nesvjesno. To može npr. značiti da mi dođemo na godišnji takvi kavi smo, a to bude – u brizi. A želimo nešto potpuno suprotno. Recimo želimo biti opušteni. No ako se svjesno ne pripremimo na opuštenost, sreću i zabavu koju želimo doživjeti i budemo samo mi, mi kavi jesmo inače, onda će zabava pobjeći, a mi ćemo ostati brinući.

Recimo imamo neki projekt na poslu za kojeg baš želimo da sve prođe po p.s.-u, da bude baš onako kako smo mi zamislili jer to je tako najbolje (da se razumijemo možda baš i je), da nam nitko drugi tu nešto ne pomuti, da se zna da smo to baš mi napravili (i to je skroz ok), ali takav stav će nas često držati zarobljenima u vlastitom kavezu ostvarenja i nećemo istovremeno moći ostvariti i taj savršeni projekt na poslu i bezbrižno ljeto i godišnji. I doći ćemo na to neko mjesto iz snova – Santorini, Tenerife, Maltu, Rovinj, Korčulu, Komižu i sl. kojem smo se toliko veselili i bit ćemo u stresu i pitat ćemo se zašto nam se baš potrefilo da ostvarujemo i taj tako dobar projekt i taj godišnji iz snova u isto vrijeme. A ne želimo odustati niti od jednog od njih. U stvari da bi se dobro osjećali na oba mjesta potrebne su osim fizičkih (dovest projekt do određene točke, zadužiti određene ljude koji rade da naprave to i to….itd…itd.) i one emotivne pripreme.

Disciplina je oduvijek zvonila ljubavlju, samo smo joj mi dodali prizvuk drame i nečeg negativnog zbog sistema učenja uz koji smo ju primjenjivali. Trening navika i emocija je nužan za ostvarenje sreće i uživanja jednako kako je potreban fizički trening bilo koje vrste da bi oblikovali trbušnjake ili svoje tijelo. Jedino Svjesnim odabirom i ulaskom „u ring“ pripremljeni možemo biti pobjednik. U ovom slučaju kao osoba koja uživa na godišnjem i koja vjeruje da će s projektom u ta dva, tri tjedna biti sve u redu. A ne kao onaj tko se stalno osvrće preko ramena i brine što će biti dok njega nema i manično piše mailove na plaži te osjeća tjeskobu i rascijepljenost jer želi biti na dva mjesta, a u stvari s emocijama i mislima nije niti na jednom. Za to je potrebna Svjesnost kroz veselu disciplinu i trening sreće. Nevjerojatno, ali istinito.

 

Faza uživancije

To je faza u kojoj ubiremo vrhnje naše Svjesnosti. Svjesnih postupaka koji su nas doveli do ljeta u kojem možemo uživati. I kad jednom usvojite navike resetiranja svojih nesvjesnih emocija, vidjet ćete koliko je u stvari jednostavno se resetirati. Ne živcirati oko nekih stvari. Samo je potrebno detektirati, donijeti odluku i malo se početi ugađati – bilo emotivno, bilo mentalno – na frekvenciju koju smo si zadali kao osnovnu i finalnu. Recimo odluku da uživamo.

U životu ima puno situacija koje su stvar dobre pripreme. Jer dok pripremate sebe. Pripremit ćete na to i druge ljude oko sebe. Stvorit ćete okruženje koje će vas podržavati. Jer kad ste vi u stresu i drugi ljudi oko vas su u stresu. “Ah ona/on je uvijek nervozna kad ide na godišnji.” A ako promijenite priču onako kako bi ju vi voljeli doživjeti i onako kako si potajno već dugo želite, onda će se i sve drugo oko vas (i situacije i ljudi) početi slagati.

 

Zagrljaj.