Kako pobijediti strah? Četiri savjeta kako upravljati vlastitim strahom.

Strah bilo koje vrste nikako nije ugodan. Posebice zato jer nas obično drma iz temelja, blokira nas u mogućem djelovanju, a da ne govorimo o tome što sve proživljavamo dok ga osjećamo.

Kao i svaka emocija i strah nestane nakon nekog vremena. Kod nekoga je to kraći period kod nekoga potraje duže. I to je ono što smo naučili. Naučili smo da svaka emocija „prođe“ nakon nekog vremena. Pa ju onda neko vrijeme nemamo, pa kad se pojavi nova situacija ili neki triger u toj situaciji, strah se ponovo pojavi i ponovo smo u blokadi.

Umjesto da „čekamo da prođe“ ili još gore umjesto da budemo reaktivni (npr. obuzme nas strah da će se djetetu nešto dogoditi pa počnemo vikati na njega da prestane raditi to što nas izluđuje zbog straha koji nosimo u sebi) bilo bi poželjno naučiti trenirati svoj strah. Biti proaktivni u rješavanju svojih emocija.

Evo par savjeta kako bi to mogli napraviti.

Kad te obuzme strah ti…

#diši – duuuuuuboko diši! Usmjeri pažnju na točku u tijelu gdje osjećaš strah. Diši tu desetak udaha i izdaha. Pokušaj zamisliti da se sa svakim tvojim udahom to područje širi i sa svakim izdahom sve više opušta. Nakon toga usmjeri pažnju na točku između očiju (mjesto iznad obrva – naša 6. čakra ili treće oko – mjesto gdje stanuje naša Svjesnost). Diši tu desetak udaha i izdaha. Obrati pažnju na disanje. Prati dah. Puštaj misli. Sve misli koje ti dolaze pusti da polako prođu kroz tebe. Svakoj misli koja ti dođe, posebno ako je „tvrdoglava“, uporna i nepopustljiva, reci: „hvala i volim te“ i s izdahom ju otpusti u pod.

#nasmij se sam sebi – onako od srca, pomisli: „A vidi, vidi eto tebe opet! Baš lijepo što si navratio. Hvala ti što si došao, ali ja te ne trebam. Ne više!“

#pleši – ako je takva situacija da imate prostor i vrijeme, upalite muziku plešite u svom ritmu dok vas emocija ne prođe i ne razmišljajte u tom trenutku kako plešete, ionako vas nitko ne vidi.

#pjevaj – raspali iz sveg glasa s muzikom ili bez! Ono što ti najviše odgovara. Vibracija muzike (već je to i znanstveno dokazano) mijenja našu vibraciju.

Strah je ionako vibracija. I to ona niža vibracija, zato što god učinili da si podignete vibraciju dobro ste učinili. Budite kreativni, pronađite načine koji pomažu baš vama.

I kada to budete trenirali neko vrijeme shvatiti ćete da su Svjesnost i Proaktivnost glavni akteri u uspješnom managiranju i upravljanju s našim strahovima. Jer kada odaberemo bilo koji od gore spomenutih načina već smo svjesni straha, svjesni smo što nam on čini i što ćemo sami za sebe učiniti kada se odlučimo trenirati strah.

Dobru zabavu u treniranju!

Zagrljaj

 

Ukoliko vam treba pomoć u treniranju straha ugovorite individualni termin već danas!

*osnivači metode Cora Besser-Siegmund i Harry Siegmund; Institut Besser-Siegmund; Hamburg.

Više o Wingwave metodi…

Obratite nam se putem telefona na +38598450023 ili e-maila

    Ako ti se svidio ovaj tekst, slobodno ga podijeli :)