Joga

Riječ „Joga“ dolazi iz sanskrita i znači povezati, sjediniti. Vježbajući i prakticirajući jogu povezujemo tijelo, um, svijest i dušu. Sjedinjujemo sve dijelove sebe u jednu cjelinu. Vezano na navedeno Joga u stvari predstavlja cjelovit pristup u spoznavanju sebe.

S Jogom se prvi put susrećem kroz sustav Joge u svakodnevnom životu. Kasnije na red dolaze i druge varijacije Joge kao Power Joga, Dharma Joga, Kriya Joga, Joga Nidra…

Sve su se one nadograđivale jedna na drugu i lijepo zaokruživale priču o Jogi u mom životu.

Jogu je teško opisati riječima, ona se jednostavno treba doživjeti. Upravo mi se u mislima pojavio moj prvi učitelj koji je na prvim vježbama disanja i meditacije molio da imamo strpljenja jer da ćemo jednog dana jednostavno „prodisati“ i shvatiti dobrobiti disanja i meditacije. Osjetiti njegov učinak koji nije moguće opisati jer je jedinstven za svaku osobu posebno.

Ono što možemo reći da se vrlo brzo vide rezultati prakticiranja Joge. Već nakon prvih vježbanja osjećamo da se bolje i ispravnije držimo, da smo fleksibilniji iz sata u sat, da nas više ne opsjedaju misli koje su nam inače zaokupljivale pažnju i možda nas malo i izluđivale, da smo mirniji, emotivno uravnoteženiji, koncentriraniji… i opet doživljaji svake osobe ponaosob su jedinstveni i individualni. Svako iz Joge dobije upravo ono što je njemu potrebno.