Jesenske radosti * Kreiramo nove planove *

Stigla je jesen i sa sobom donijela radosti novog planiranja.

Kreiramo novo ja baš po svojoj mjeri.

Jesen je pravo vrijeme za ostvarivanje sebe, za povratak ravnoteže i uzemljenje nakon opuštenog ili možda ludog i veselog ljeta. Jesen je priprema za ulazak u sljedeću godinu. Svi su nekako u procesu završavanja započetih poslova u ovoj godini i u začetku stvaranja planova za novu godinu. Dodatno ušli smo u period Vage pa su trenutno na stolu aktualne teme riješavanje odnosa bilo sa sobom ili sa drugima. Tako ćemo se i mi u Akademiji Svjesnog Življenja u sljedećih nekoliko postova posvetiti upravo odnosima, dovršavanju započetih projekata i ciljeva za ovu tekuću godinu te planiranju onog što bi željeli vidjeti u bliskoj budućnosti.

Započet ćemo ovu našu zajedničku avanturu s najvažnijim odnosom, a to je onaj prema nama samima…

Najvažniji odnos
Odnos sa sobom

Kada razmišljamo o odnosu sa sobom onda se možemo referirati na nekoliko stvari i aspekata tog odnosa. Prvi bi mogao biti naš odnos s vlastitim tijelom. Da bi si osvijestili odnos sa svojim tijelom, postavite si neka od sljedećih pitanja:

*Smatrate li da vas vaše tijelo podržava u svim životnim situacijama?

Ukoliko je odgovor dâ vi ste sretnik pročišćenog tijela :D, pridružite nam se na nekoj od sljedećih tema ;). Ukoliko je odgovor ne, detektirajte koje su to situacije i na koji način bi ih voljeli promijeniti.

Ide primjer… recimo da nam se ponavlja situacija da kada god trebamo donijeti neku važnu odluku o promijeni jednostavno nam to nije moguće i odluku moramo odgoditi iz razloga jer smo se razboljeli….tipa odlučili smo vježbati i uganuli smo nogu ili odlučili smo reći partneru što uistinu mislimo i drugi dan se opako razbolili, do te mjere da ne možemo niti govoriti ili ….voljeli bi se baviti skijanjem, no znamo da imamo neku staru ozljedu i jednostavno nas je previše strah reskirati….itd, itd.

Da bi uistinu ostvarili zamišljenu promjenu i ne dovodili sami sebe u situacije da se podčkaljujemo i da se eto uvijek nešto desi što nas spriječi u našem naumu, potrebno je osvijestiti navedene procese koji se ponavljaju i zamijeniti ih novim željenim procesima, načinima razmišljanja, emocijama pa i vjerovanjima. Malim koracima prema naprijed. Ukoliko se želimo baviti nekim sportom, a to trenutno nije moguće prvo ćemo učiniti ono što je moguće, a to bi možda mogla biti šetnja. Prvo kraće šetnje, pa duže šetnje. Uz te šetnje bilo bi potrebno ponavljati nova uvjerenja i vjerovanja koja želimo usvojiti. Repeticija pozitivnih afirmacija je jedan od načina reprogramiranja starih programa koje više ne želimo u svom životu. Ukoliko se iz bilo kojeg razloga ne osjećamo dobro dok izgovaramo pozitivnu afirmaciju, onako kako bi željeli da izgleda, dobro je za početak biti općenit. Izgovarati općenite pozitivne afirmacije oko kojih nemamo neki negativan osjećaj ili otpor.

Zašto imamo otpore?

Najjednostavnije pojašnjenje – jer smo u “krivoj”, odnosno suprotnoj vibraciji od vibracije Univerzuma, ljubavi, mira. Otpori se prikazuju kroz negativne osjećaje, a naše emocije su naš unutarnji GPS koji nam govori jesmo li u skladu s visokim vibracijama ljubavi i mira ili nismo. Recimo da se stvarno loše osjećate i baš imate razlog da budete ozbiljni, u brizi, depresivni, tužni, a netko pored vas je navinuo muziku do kraja ili pjeva i pleše iz sveg glasa. Raduje se, zabavlja. Ta njegova vibracija će vam ići na živce. Htjet ćete da prestane.

Ista stvar je i kad smo duboko u negativnim programima kojih nismo svjesni jer su sastavni dio života, a onda neki tamo ludi coach traži od nas da budemo cvijeće i sušta slika i prilika pozitive. U najmanju ruku frkćemo nosom i okrećemo glavu, a možda ćemo i dobacit koju ironičnu. No istina je, koliko nešto uopće može biti istina, da je iz ful negative teško ili čak nemoguće, odmah skočit u pozitivu. Vibracije se ne podudaraju. Prvo treba napraviti premosnicu iz jedne u drugu vibraciju. To činimo neutralnim izjavama.

Idemo na primjer tako je najlakše…

Ozlijedili ste koljeno na skijanju. Boli. Šteka. Ukratko nije dobro. Doktori nisu baš detektirali što je točno na stvari pa vam daju vježbe i kažu da se vratite ako će vas boliti. Vi idete doma i prođe mjesec i dva i vježbate i radite sve po uputstvima doktora, no svejedno i dalje boli i dalje šteka. Osnova svakog čovjeka je sloboda kretanja. Ići bilo kuda, samostalno i bez ograničenja. Može li se snagom volje iscijeliti koljeno? Mogu iz vlastitog iskustva reći – može. Da se razumijemo još me tu i tamo zašteka čisto da me podsjeti da trebam biti uporna u programiranju svoje volje.

No dok tako boli teško je hodati i govoriti ful pozitivnu afirmaciju – Moje koljeno je zdravo, – Ja se slobodno krećem. Jer to trenutno nije tako u realitetu. I tu se javljaju otpori. Da bi premostili ovaj period između bilo bi dobro početi s neutralnijim temama – Mene život uvijek podržava, – Ja volim život i život voli mene, – Tako je divno kretati se i biti slobodan, – Volim se kretati to me uvijek ispunjava i sl… Bez iznimke u svim situacijama slušamo i ono što nam poručuje medicina, tako da, da vježbala sam, neke svoje vježbe doduše… no mogu reći iz dugogodišnjeg iskustva vježbanja svjesnoti, usmjeravanja svojih emocija i misli te promjeni vlastitih uvjerenja da su naše odluke i vjera one koje čine da se promjena uistinu i dogodi. Ukoliko ne vjerujemo da je nešto moguće teško će se to ostvariti u realitetu. Vjera u sebe i svoje odluke je jedan prekrasan vid ljubavi prema sebi. Najljepši poklon koji sami sebi možete pokloniti i koji će vam u konačnici donijeti željene rezultate.

Zato za ovu prvu vježbu detektirajte da li vas vaše tijelo uvijek i u svim životnim situacijama podržava. Kada govorimo o tijelu to može biti i fizički izgled, debljina ili mršavost i sl. Osvijestite gdje šteka vaš odnos sa samima sobom i vašim tijelom. Ispište što vas smeta. ispišite što je vaša priča vezano uz vaše tijelo – Uvijek sam bolesna, – Ja nemam moć mijenjati stvari, – Osjećam se slabo i nemoćno, – Ja ne mogu sama… jer dok god hranimo sebe s tim uvjerenjima stvari se nikako neće promijeniti.

Pretvorite sve to u pozitivne izraze i afirmacije. Ukoliko vam neka pozitivna afirmacija ne zvoni dobro, tipa – Lijepa sam, jer ruku na srce jako malo ljudi uistinu tako nešto misli o sebi, promatrajte se u ogledalu, zavolite te svoje linije, premostite jaz na način da prvo pronađete ono što vam se sviđa na vama, pa onda širite dobru vibru i na one manje prihvatljive linije vašeg tijela. Zatim pričajte općenito izrazite zahvalnost za život, rečenica – Ja volim život i život voli mene je tako podržavajuća u brojnim situacijama. Uvijek ima neka pozitivna točka od koje možemo krenuti čak i kad imamo drugačiji dojam – tipa da smo neprivlači, možemo reći – Imam te predivne oči, one su ogledalo moje duše, – Volim svoju kosu ona mi daje snagu i sigurnost i sl.

Kod općenitih ili onih malo detaljnijih afirmacija važno je da ih izgovarate kao da već jesu ostvarene iz jednostavnog razloga jer naš nesvjesni um ne razumije razliku između prošlosti i budućnosti, tako da sve što (iz)programirate (u što vjerujete) na kraju stvarno postaje vaša stvarnost.

Sljedeća tema je odnos sa našim emocijama

Javite kako vam ide i ne zaboravite, repeticija je nužna sve dok novi program ne zamjeni stari.

Zagrljaj

Martina

Ako ti se svidio ovaj tekst, slobodno ga podijeli :)