Fokus na sada i ovdje!

Sadašnjost…

…prošlost bijaše bajna! Budućnost nam je tajna! Sadašnjost je poklon koji moramo otpakirati odmah!

Sadašnji trenutak je poklon! Otpakirajte ga odmah jer on je tu upravo za vas.

Digresija … rečenicu iz uvoda „pokupila“ sam u crtiću Kung Fu Panda I. Obožavam crtiće u zadnje vrijeme. Prekrasan su medij jer prenose prekrasne poruke. Pri tome mislim na ove dugometražne, nikako one koje pronalazimo na kabelskim i inim tv-ima.

Da se vratimo na temu. Sada. Fokus na Sadašnjost. Stvar je ponovno jednostavna, jer najbolje stvari i jesu upravo takve. Kad se nalazimo u sadašnjem trenutku nalazimo se „u raju“. U sadašnjem trenutku ne postoje brige i problemi, ako i postoje puno su manji i beznačajniji, jer živjeti u trenutku znači biti zahvalan i uživati. Živjeti prošlost znači biti depresivan i stalno razmišljati kako je prošlost bila ružičasta i bajna, a ova sadašnjost je grozna i teška. Živjeti budućnost znači brinuti i biti tjeskoban, biti u strahu, pokušavati kontrolirati ono što će se tek dogoditi.

Gotovo da možemo reći da je sve osim Sadašnjosti iluzija. Iluzija prošlosti i iluzija budućnosti. Jedini trenutak koji stvarno postoji je Sada i on je u stvari jedini kojeg i možemo živjeti, a prečesto to ne radimo. Prečesto nam misli lutaju u neke situacije koje su se dogodile ili u neke koje bi se tek trebale dogoditi. Misli lutaju same. One nas vode. Vode naš životni tijek. Osnova misli kao i emocija uostalom je u nekoj od navika ega. Pa tako možemo npr. imati naviku pretjeranog kontroliranja situacija, stvari i ljudi koji se nalaze oko nas. Iz te navike proizlaziti će naše emocije i naše misli i tako se događa da kontrola „uposli“ naše misli i emocije i upravlja našim životima. Ha?! Baš slatko.

Managiranje je odgovor. Managiranje nas samih. Naših misli, emocija i navika. Kontinuirano vraćanje pažnje na Sadašnji trenutak. Život je tamo gdje ti je Fokus!

Ako fokusirate isključivo prošlost. Živjet ćete iluziju prošlosti.

Ako pak fokusirate i pokušavate kontrolirati budućnost. Živjet ćete iluziju budućnosti.

Zato dišite, obratite pažnju na udah i izdah… recite: „hvala, ali ne hvala“, na sve te emocije i misli koje vas odvode od sadašnjeg trenutka. Ljubav i zahvalnost su ključ za življenje Sadašnjeg trenutka!

Zagrljaj

Još ponešto o Fokusu…

Promijeniti fokus i onda kada je najteže! Dobro ili loše! Život je tamo gdje ti je fokus!
…za Alkemičare!

I sve one koji to žele postati…koji žele znati nešto o višim dimenzijama Fokusa.

Čaša je…

…uvijek ili do pola puna ili do pola prazna. Teško je točno reći, a ovisi isključivo o tome kako gledamo na svijet!

Fokus s početka priče!

Započet ću ovu našu priču s fokusom. On je jako bitan. Nije i najbitniji, ali svakako…