Život je tamo gdje ti je fokus!

Započinjem ovu našu priču s fokusom. On je jaaaako bitan. Možda čak i najbitnija stvar koju bi trebalo osvijestiti kako bi lakše upravljali sa sobom i sretnije živjeli.

Naslov je „život je tamo gdje ti je fokus“ jer je to jedna od onih misli koja vam se samo jedan dan “spusti”, padne na pamet i bude u tom trenutku potpuno jasna. U stvari prvi put kad mi je fokus i njegov utjecaj na naš život postao jasan došao je naopačke s mišlju „fokus je tamo gdje ti je život.“

U prvi mah bio je jasan osjećaj, a razum nije slijedio. No upravo zbog te „greške“ ostavio je na mene jači dojam. Jer to što je fokus u moju svijest “došao naopačke“ nije niti malo umanjilo njegovo pravo značenje i važnost te svijest o tome što je to što fokusiramo u životu. Što je to što ja fokusiram na dnevnoj razini? Greške si ionako moramo dopustiti. One su tu da nas uče. One istinom zvone. Upravo taj moment iznenađenja i naopake situacije tjera nas da se više trudimo da više obratimo pažnju pa samim time i više naučimo. Svjesniji smo. A to je ono što se traži.

Prema nekim dosadašnjim iskustvima rekla bi da smo mi ljudi nekako prečesto „nasađeni krivo“. Prečesto obraćamo pažnju na ono negativno u našim životima jer smo naučeni da ono što ne valja treba popravljati. Pa tako prečesto zaboravljamo biti zahvalni za ono što funkcionira u našim životima. Također nisam sigurna jesmo li to stekli tijekom života, tipa naučili od društva i roditelja ili je to nešto s čim se jednostavno rađamo. No bilo kako bilo. Fokus na negativno je tu. I treba ga mijenjati.

Ovisi koliko smo se ogrezli u fokusu na negativu, trebali bi na dnevnoj bazi prebacivati isti na zahvalnost i pozitivu. Pa jednostavno počnite. Ako vam ne uspijeva svaki put kad pomislite na nešto što treba popraviti u vašem životu prebaciti priču i na nešto na čemu ste zahvalni. Onda počnite s jutarnjim i večernjim ritualima koji ne trebaju više od par minuta. Samo nabacite osmjeh ujutro čim se probudite i recite hvala na novom danu, novom početku, na osobi koja je trenutno pokraj vas, na novim zavjesama, na jutarnjoj kavi, na miru koji osjećate, na tome što ste sami sa sobom u krevetu i možete se smiješiti i rastezati koliko vas je volja… nastavite listu sami. Prečesto zanemarujemo to što funkcionira u našem životu ili uopće nismo niti svjesni da postoji u našem životu. Jednostavno ne vidimo prednost toga što smo sami. Ili dobrobit zašto smo u braku. Teško nam pada i jedno i / ili drugo. Zatim dogodi se da zbog našeg prevelikog fokusa na probleme, ono što je funkcioniralo nestane iz našeg života jer nismo obraćali pažnju pa imamo još jedan problem na koji se trebamo fokusirati i kažemo si: „pa da to sam mogla/mogao i očekivati.“ Zato obratite pažnju. Budite svjesni svojih postupaka, misli i emocija jer njima strukturirate svoju stvarnost. Gradite listu stvari za koje ste zahvalni iz dana u dan i budite svjesni da ukoliko ne promijenite svoj fokus s problema vaš život će se sastojati isključivo od problema. Time ćete provesti život u negativi i problemima, nikad zadovoljni, nikad sretni, uvijek s nekim problemom.

Među nama ima i onih kojima je stvarno jako teško. Bilo da se radi o zdravlju, financijama, ljubavi, poslu. Izazova je mnogo. Oni će reći kako da budem zahvalan na bolesti. Na tome što nemam novaca. Na tome što nemam ljubavi i partnera. Na tome što nemam posla. To su situacije kada morate skupiti snagu i vjerovati sebi. Okrenuti se sebi i biti zahvalni na malim stvarima. Fokus s ovih velikih stvari koje vas muče prebacite na male stvari. Na skliskom terenu su najbolji i najučinkovitiji mali koraci. Treba nam više vremena da pređemo s jedne strane zaleđene rijeke na drugu, ali jedno je sigurno prijeći ćemo.

Također moramo znati da promjenom fokusa, problemi neće nestati. Oni su jednostavno tu. Dio života. Kao i prašina. No moguće ih je pobrisati i par dana slobodno disati. Ili par sati. Ovisno koliko dugo volite biti u radosti. Ovisi koliko ste uvježbali radost. S vježbom to će biti moguće sve više i više. Zato budite što duže u zahvalnosti, radosti i miru. Vježbajte. To je kao da idete u teretanu. To je ono s čime bismo trebali hraniti svoje biće, svoje tijelo. Uživate i budite sretni koliko god je to moguće, a moguće je jer ovisi isključivo o vama.

Zamislite kako je to prekrasno. Moć da budete sretni je u vama. Nije tamo negdje vani baš u nikom drugom. Pa ostajte mi dobro i zadovoljno do sljedeće prilike…

Zagrljaj

Dodatno o Fokusu…

Priča o magičnom Fokusu!

 

Dobro ili loše!

Fokus na sada i ovdje!

Promijeniti fokus i onda kada je najteže!Čaša je…

…uvijek ili do pola puna ili do pola prazna. Teško je točno reći, a ovisi isključivo o tome kako gledamo na svijet!

Sadašnjost…

…prošlost bješe bajna! Budućnost nam je tajna! Sadašnjost je poklon koji moramo otpakirati odmah!

…za Alkemičare!

I sve one koji to žele postati…koji žele znati nešto o višim dimenzijama Fokusa.

Ako ti se svidio ovaj tekst, slobodno ga podijeli :)